Ovocný koláč se šmakounovo kokosovou náplní

Ovocné koláče jsou u nás velmi oblíbené. Základ je pořád stejný, jen ovoce se mění dle vaší chuti a sezónního ovoce. Přemýšlela jsem, čím bych mohla nahradit klasický tvaroh, protože jej s ohledem na své potravinové omezení nemohu a naskytla se mi skvělá rostlinná alternativa. Není problém si tento koláč udělat z klasický ingrediencí, tedy že použijete pšeničnou mouku a klasický tvaroh. Bezlepková a bezmléčná varianta však není vůbec k zahození.

Ovocný koláč se šmakounovo kokosovou náplní

Počet porcí: Koláčová forma o průměru 26 cm

Doba přípravy: 10 minut + 45 minut pečení

Ingredience:

Těsto:

  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru moučka
  • 200 g mouky (použila jsem jsem červenou Doves farm)
  • 100 ml kokosového mléka (tekutá část z plechovky kokosového krému)

Náplň:

  • 150 g kokosového krému (tuhá část kokosového krému v plechovce, tekutou část použijeme jako mléko do těsta)
  • 200 g přírodního Šmakouna
  • 3 lžíce třtinového cukru moučka
  • 1 lžíce pudinkového prášku

Ovoce dle chuti a sezóny (použil jsem třešně)

Postup:

Před přípravou koláče doporučuji nechat kokosový krém (mléko) vychladit. Tuhá část se pak lépe oddělí od tekuté. Mezitím si připravíme těsto. Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem. V další míse si vyšleháme bílky. K všlehaným žloutkům s cukrem pak přidáváme střídavě mouku s kypřícím práškem a dle potřeby přiléváme mléko. Nakonec opatrně vmícháme bílky. Těsto pak nalijeme do koláčové formy, kterou jsme nejdříve vymazali a vyspali nebo vyložili pečícím papírem.

Náplň si nachystáme tak, že si šmakouna nakrájíme na kousky a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme tuhou část vychladlého kokosového krému, cukr a vanilkový prášek. Nakonec přidáváme mléko. Náplň by měl být středně tekutá. Takto připravenou náplň pak nalijeme na těsto.

Nakonec přidáme na koláč ovoce, jaké máme doma a koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 45-50 minut. Koláč je upečený, když je i prostřední část koláče tuhá. Pokud by nám koláč ke konci pečení více hnědnul, tak navrch dáme pečící papír. Pečící papír nám pomůže, aby se koláč v pořádku dopekl a na povrchu nebyl spálený. Jakmile je koláč upečený, necháme vychladnout a podáváme.

    

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *