Ovocný makovec

Dnes odpoledne nás doma „honila mlsná“, začalo to už obědem, kdy si dcerka objednala šišky s mákem. Měla jsem jen velké balení máku, a proto jsem přemýšlela, jak ten zbytek upotřebím. Zkusila jsem tedy makovec, a protože moučníky jen z máku jsou spíše suší, přidala jsem do těsta jablka a do samotného makovce i směs ovoce, které ve výsledné chuti příjemně štíplo. Pro mě velkou výhodou je i fakt že je tento moučník bezlepkový.

Ovocný makovec

Počet porcí: forma na malý biskupský chlebíček (24x12x6)

Doba přípravy: 55 minut

Ingredience:

  • 200 g mletého máku
  • 2 střední jablka
  • 4 vejce
  • 70 g tuku (např. Hera)
  • 55 g třtinového cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 200 g směsi ovoce (rybíz, maliny, ostružiny atd. doporučuji ovoce, co “štípne”)

Postup:

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Bílky si vyšleháme a dáme stranou. V druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme povolený tuk, na jemno nastrouhané jablko a postupně přidáváme mák, nakonec skořici a promícháváme. Jako poslední do směsi opatrně zamícháme bílky. Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem a polovinu směsi dáme do formy a poklademe na ni část ovoce. Poté přidáme druhou polovinu směsi a navrch dáme zbytek ovoce.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Pečeme v předehřáté troubě cca 50 minut. Zda je upečeno zkusíme špejlí, pokud se nelepí, je upečeno.

   

2 komentáře Přidejte váš

  1. Zdena napsal:

    Moc se mi líbí všechny recepty , jsou zdravější a ne tak tučné, jsou zde i bezlepkové a to já též potřebuji. Děkuji

    1. alena.chramostova napsal:

      Dobrý den Zdeno, děkuji za pochvalu 🙂 jsem ráda, že se Vám recepty líbí. Bezlepkových receptů bude s ohledem na mé potravinové omezení přibývat, tak budu ráda, pokud se budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *