Paprikový guláš

Klasický guláš je u nás oblíbený, ale větší oblibě se začíná těšit i jeho podoba s červenými paprikami. Chuť samotných paprik se do omáčky krásně promítne a díky nim to není úplně obyčejný guláš, ale takový, jehož chuť vás osloví. Vychutnat si jej můžete s vaší oblíbenou přílohou, u našich dětí jsou to těstoviny.

Paprikový guláš

Počet porcí: 4-5

Doba přípravy: v tlakovém hrnci 45 minut + 10 minut příprava

Ingredience:

  • 750 g hovězího na guláš (použila jsem maso z kýty z mladého býka)
  • 4 středně velké cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 3 červené papriky
  • 6 lžiček majoránky
  • 3-4 lžičky červené mleté sladké papriky
  • hrubozrnná sůl
  • pepř barevný celý
  • olej
  • Cca 800 ml vývaru
  • Na zahuštění jíšku (pro bezlepkovou variantu jsem použila Hrašku)

Postup:

Nejprve si očistíme maso a nakrájíme na středně velké kostky. Poté si oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek a na nudličky nakrájíme červené papriky. V hrnci si na oleji osmahneme cibuli a česnek. V případě guláše je dobré cibuli opravdu osmahnout, až chytne hnědavou barvu (ale zase nepřetáhnout, aby vám nezhořkla). Jakmile má cibule a česnek požadovanou barvu, tak přidáme  na nudličky nakrájené papriky a na kostky nakrájené maso a maso zatáhneme. Zatáhnuté maso pak posypeme  cca 3 lžičkami majoránky a červenou paprikou, osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem a necháme na mírném plameni vařit cca 45 minut.

Poté tlakový hrnec opatrně odpustíme a otevřeme. Přidáme zbytek majoránky a promícháme. Na zahuštění použijeme jíšku nebo pro bezlepkovou variantu Hrašku a necháme provařit. Na konci dochutíme dle potřeby solí či pepřem. Podáváme s oblíbenou přílohou (bramborem, těstovinami, knedlíkem).

  

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *