Pasta z červené čočky s dýňovými semínky

Nedávno jsem zaregistrovala, že  supermarket Globus vyhlásil soutěže ohledně vaření se zdravými potravinami. Druhé kolo jsem s příspěvkem nestihla a tak jsem to zkusila v kole třetím. Soutěžní suroviny byly červená čočka, dýňová semínka a lněný olej. Hned mě napadlo využití  surovin v podobě pasty či pokud chcete pomazánky na základu hummusu. Tak vznikla výborná variace na hummus, tentokráte v hlavní roli červená čočka. Dejte si ji třeba ke kukuřičným nachos nebo s pita chlebem, nebo jen tak namažte na pečivo.

Pasta z červené čočky s dýňovými semínky

Počet porcí: 2-3

Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:

  • 80 g červené čočky
  • 2-3 lžíce vody, v níž se vařila čočka
  •  2 stroužky česneku
  • 40 ml lněného oleje
  • šťáva z ½ citrónu
  • sůl
  • 50 g sezamové pasty tahini
  • koriandr na posypání (cca 5 snítek)
  • jako příloha např. nachos, pita chléb apod.

Postup:

Nejprve si uvaříme čočku, a to dle pokynů na obalu. Čočku propláchneme a vaříme cca 5 minut (do změknutí). Čočku osolíme až na závěr. Poté jí scedíme (stranou si dáme 2-3 lžíce vody) a necháme zchladnout. Jakmile je čočka vychladlá, dáme ji do vyšší nádoby, přidáme trochu vody v níž se vařila, stroužky česneku, lněný olej, šťávu z poloviny citrónu, osolíme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Na závěr přidáme pastu tahini a promícháme. Podáváme v misce nebo na talíři a na závěr pokapeme lněným olejem, posypeme dýňovými semínky a nasekaným korianderem. Můžeme podávat společně s kukuřičnými nachos, pita chlebem nebo prostě  namazat na pečivo.

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *