Pečená zelenina s vepřovou panenkou

Skvělý způsob jak zpracovat sezónní zeleninu je její upečení v troubě. Takto upečená zelenina je výbornou přílohou k masu nebo si ji můžete dát jako teplý zeleninový salát. Dnes jsem využila červenou řepu, květák a červenou cibuli.

Pečená zelenina s vepřovou panenkou

Počet porcí: 3-4

Doba přípravy: 1 hodina (pečení zeleniny)

Ingredience:

  • 2 červené řepy
  • ½ velkého květáku
  • 4 červené cibule
  • 2-3 lžíce olivový olej
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • 2-3 lžičky tymiánu
  • 600-800 g vepřové panenky

Postup:

Nejprve si rozpálíme troubu na 200 stupňů. Na pekáček vyložený pečícím papírem si dáme omyté řepy, které pokapeme 2 lžícemi olivového oleje, osolíme, opepříme a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté řepu opatrně vyndáme a na prkénku okrájíme slupku a nakrájíme na větší kostky.

Poté k řepě přidáme oloupanou a na měsíčky rozebranou červenou cibuli a na růžičky rozebraný květák. Zeleninu opět pokapeme olivovým olejem (1 lžíce) ve kterém jsme si rozmíchali sušený tymián, posolíme a opepříme. Tímto zeleninu pokapeme a promícháme, aby se zelenina obalila směsí oleje a tymiánu. Pečeme dalších cca 30 minut do změknutí zeleniny. Občas zeleninu promícháme, aby se pekla rovnoměrně.

Mezitím, co se peče zelenina si očistíme vepřovou panenku. Buď si ji můžeme rozdělit na menší kousky tzv. miňonky nebo necháme celý špalík. Pouze osolíme a opepříme a opečeme na pánvi s trochou oleje. Propečení záleží na Vaší chuti. Poté panenku necháme ještě chvíli na pánvi a pakliže máme celý špalík, tak nekrájíme, aby nám nevytekla šťáva.

Servírujeme upečenou zeleninu společně s nakrájenými plátky panenky (nebo miňonky). Můžeme zakápnout olivovým olejem.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *