Pečený čaj

Když je zima, tak se rádi zahřejeme nejen teplou bundou, šálou či čepicí, ale především něčím, co nás zahřeje i uvnitř. Šálek horkého čaje je ideální po návratu domů ze sychravého počasí, sáňkování nebo prostě jen tak, když jsme unaveni po náročném dnu v práci. Pokud si doma uděláte zásobu, budete mít “lék” na všechny zmíněné situace a ještě řadu dalších. Do domácí pečeného čaje si můžete dát prakticky jakékoliv ovoce (krom banánu) a namíchat si tak nespočet kombinací. Ovoce můžete použít čerstvé i mražené a pokud přidáte koření, máte dokonalou souhru chutí a vůní.

Pečený čaj

Počet porcí: 3-4 skleničky

Doba přípravy: 15 minut + 45 pečení

Ingredience:

  • cca 1-1,5 kg ovoce (já jsem použila následující)
  • 125 g borůvek
  • 2-3 jablka (omytá, vykrojený jadřinec)
  • 2 hrušky (omyté, vykrojený jadřinec)
  • 200 g ostružin (měla jsem mražené)
  • 60 g červeného rybízu (měla jsem mražený)
  • šťáva z 1 citrónu
  • 3-4 lžíce rumu (nemusíte dávat, pokud děláte variantu pro děti, pro dospěláky však doporučuji)
  • 3 kusy skořice celé
  • 2 kusy badyánu
  • 5 kusů hřebíčku celého
  • 400 g třtinového cukru

Postup:

Ovoce si omyje, vykrájíme a nakrájíme na stejně velké díly. Doporučuji určitě přidat i ovoce, které tak zvaně štípne (rybíz, maliny, ostružiny atd.).

Vymačkáme si šťávu z citrónu a pokapeme s ní ovoce. Doporučuji jej dát do velké zapékací mísy nebo plechu s vyšším okrajem. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Do ovoce pak přidáme koření a zasypeme cukrem. Promícháme a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme cca 45-50 minut. Ovoce pustí šťávu, tak občas promícháme. Na konci pečení pak vyndáme celou skořici (badyán a hřebíček ve směsi nechávám). Zatím co se nám ovoce peče, tak si nachystáme skleničky, omyjeme je (umyla jsem v myčce), necháme oschnout, případně otřeme novou utěrkou a po upečení ovoce plníme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Na hrníček (250 ml) dávám 1-2 lžičky pečeného čaje a na konvici (1l) dávám 2 lžíce pečeného čaje. Záleží na vaší chuti a nárokům na sladkost, zda si budete čaj ještě doslazovat, nebo nikoliv. Já už nepřislazuji.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *