Perník s povidly

Dlouho jsem nepekla perník. Ani nevím proč, když je to ve výsledku taková dobrota. Využila jsem zbytek domácích povidel a přidala je přímo do perníku, díky nim je perník krásně vláčný a má pro mě příjemnou povidlovou chuť. Navrch si může dát porci povidel navíc nebo si udělat čokoládovou polevu. S čoko polevou mi to trochu připomenulo ty malé perníky s náplní, co jsme jedly jako malé děti.

Perník s povidly

Počet porcí: střední plech (37 cm x 25 cm)

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience:

  • 255g špaldové mouky (typ 630)
  • 240 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 g tuku (Hera máslová)
  • 100 g třtinového cukru
  • 2-3 lžíce povidel (nebo marmelády)
  • ½ jedlé sody
  • 1lžička skořice
  • 1 lžička koření do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • ½ prášku do perníku
  • pokud chcete polevu: 70 g vysokoprocentní čokolády
  • nebo 2-3 lžíce povidel na potření perníku

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Nejprve si v jedné míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do perníku, kakao a koření (skořice, koření do perníku) a špetku soli. Vytvoříme tzv. „suchou směs“.  V druhé míse si vyšleháme vejce s cukrem a pak přidáme povolený tuk a  povidla, promícháme a postupně přisypáváme suchou směs a přiléváme  mléko. Pomalu promícháváme. Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou, nebo kokosem), rozetřeme a pečeme na 180 stupňů nejprve 20 minut a pak teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě 10 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je již perník upečený, pokud se nám těsto nelepí, je upečeno. Vyndáme a necháme jen mírně zchladnout.

Pokud budeme dávat polevu, tak si ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou vysokoprocentní čokoládu a buď na perník nalijeme a rovnoměrně rozetřeme nebo jen uděláme čokoládovou mřížku. Je také možné nechat si pár povidel a natřít vršek perníku povidly.

Inspirace: http://www.zghettablog.cz/2012/12/superpernik.htm

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *