Perníkové mini donuty s čokoládovou polevou

Dlouho mě lákaly a nakonec jsem se rozhodla je vyzkoušet. Mluvím teď o donutech. Už na samém počátku jsem věděla, že nechci kynuté a smažené. Chtěla jsem donuty pečené  v troubě, ale zase jsem neměla formu. I tak mě to neodradilo a dala jsem se do jejich přípravy s malou vychytávkou místo formy. S výsledkem jsem byla moc spokojená a nejvíce můj malý pacient,  kvůli kterému jsem je dnes udělala.

Perníkové  mini donuty s čokoládovou polevou

Počet porcí: 15 kusů

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience:

(mírou je klasický hrnek o objemu 250ml)

  • 2 hrnky špaldové mouky (typ 630)
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 1 lžička koření medový perník
  • 2 vejce
  • 1 1/4 hrnku mléka
  • 60g rozpuštěného a zchladlého másla
  • máslo na vymazání formiček
  • Hrubá mouka na vysypání

čokoládová poleva:

  • 65 g vysokoprocentní čokolády
  • 10 g másla
  • 40 ml plnotučného mléka (připravte si i mléko na dolévání)

Sypání dle vaší chuti a fantazie (v našem případě barevné kuličky, směs celozrnných lupínků a sušeného ovoce, drobečky z donutů)

Postup:

V míse si smícháme mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva, sůl, koření medový perník. V druhé míse si prošleháme vejce s povoleným a zchladlým máslem a mlékem. Poté „mokré“ ingredience přidáme do „suchých“ a vše promícháme. Vznikne tekutější těsto. Pakliže máte formu na donuty, tak už ji jen vymažete máslem a vysypete hrubou moukou. Já bohužel formu neměla, tak jsem si pomohla jinak.

Pomocí alobalu jsem si udělala pruhy cca 12 cm dlouhé a 5 cm široké (je dobré mít pruh široký 10 cm a přehnout jej na polovinu, bude tak pevnější) a tyto jsem si namotala na prst, abych vytvořila „ruličku“, kterou jsem na jednom konci zamotala (na druhém konci zůstal malý kruh. Takto nachystané ruličky jsem pak postavila doprostřed vymazané a vysypané formy na muffiny. Těsto na donuty jsem pak lila do formiček a vždy přidržela ruličku, aby se neposunula a zůstala veprostřed. Těsto jsem lila tak do ¾ formy. Donuty jsem pekla v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Pokud Vám přeci jen některý donut povyskočí víc než byste chtěli, můžete jej trochu seříznout nožem a těsto rozdrobit a použít jako posypku.

Poté jsem je vyndala, nechala zchladnout a opatrně krouživým pohybem vyndala alobalové ruličky. V donutu tak vznikla jejich pověstná díra uprostřed.

Mezitím, co donuty chladly, jsem si ve vodní lázni rozehřála čokoládu  společně s máslem a poté pomalu přilévala mléko. Do této čokoládové polevy jsem pak máčela horní polovinu donutů a odkládala je na mřížku a hned posypala vybranou posypkou. Je vhodné nechat čokoládu v chladu ztuhnout.

Inspirace: http://www.muffinarium.cz/vanilkove-donuty/

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *