Pilaf s chřestem a hráškem

Další rozšíření mých kuchařských obzorů bylo v podobě jídla zvané pilaf. Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur). Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi – zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření. Rozhodla jsem se využít dostatek koření (v pilafu využijete opravdu hodně druhů) a vrhla se na jeho přípravu, při které jsme využila i zelený chřest a hrášek.

Pilaf s chřestem a hráškem

počet porcí: 2-3

doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

Jogurtový dip:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst nasekané máty
  • hrubozrnná sůl

Postup:

Nejprve si uvaříme bulgur, dle návodu na obalu, tedy bulgur pořádně propereme horkou vodou. Mezitím si v kastrolku rozehřejeme máslo a přidáme do něj koření, tedy bobkový list, kardamon, pepř, skořici, hřebíček, kmín a tymián. Zahříváme jen tak než se koření rozvoní. Do této směsi pak přidáme propláchnutý bulgur a necháme, aby se jednotlivá zrníčka obalila máslem a poté zalijeme vývarem, tak aby byl bulgur zcela ponořen, ale ne více. Přivedeme k varu a vaříme cca 12-15 minut.

Mezitím si v jiném kastrolu přivedeme vodu k varu a krátce povaříme chřest, u kterého jsme si odřízly dřevnaté konce a vyloupaný hrášek. Vaříme cca 5 minut a pak vše dáme do studené vody, aby chřest i hrášek neztratily barvu.

Připravíme si jogurtový dip, tak že mátu najemno nasekáme a smícháme s jogurtem a olivovým olejem a mírně osolíme, vše promícháme.

Na závěr smícháme uvařený bulgur společně s uvařeným chřestem a hráškem a nasekanou jarní cibulkou. Podáváme v miskách společně s jogurtovým dipem.

Inspirace: http://www.igurmet.cz/recepty/slane/ryze/jarni-pilaf-podle-nigela-slatera-5125/

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *