Plněné bramborové knedlíky s uzeným a dušeným zelí

Rodina měla chuť na klasiku, tedy plněné bramborové knedlíky s uzeným a dušené zelí. Co bych pro ně tedy neudělala. Vše potřebné jsem měla doma díky bedýnce zeleniny, tak se díky přípravě tohoto oběda, lehce spotřebovala podstatná část brambor, hlávka zelí a i cibule. Uzené jsme měli z domácích zdrojů, tak nebylo o čem přemýšlet a v poledne jsme si mohli pochutnávat na staré české klasice.

Plněné bramborové knedlíky s uzeným a dušeným zelí

Počet porcí: cca 12 kusů knedlíků (tvar tenisového míčku)

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 400 g vařeného uzeného masa (já použila krkovici)
  • Olej nebo sádlo
  • 2 středně velké cibule
  • 800 g vařených brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 100 g dětské krupičky
  • 1 velké vejce
  • Hrubozrnná sůl

Dušené zelí:

  • 1 menší hlávka zelí
  • 1 větší brambora (syrová)
  • 1 středně velká cibule
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 3-4 lžičky třtinového cukru (nebo klasického cukru krystal)
  • 2-3 lžíce Umeocta (či klasického octa)
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř

Postup:

Nejprve si v osolené vroucí vodě uvaříme brambory. Jakmile jsou brambory uvařené, slijeme je a necháme vychladnout. Mezitím si můžeme připravit uzené. Doporučuji uzené maso krátce povařit, stačí cca 10 minut. Uvařené uzené maso necháme také zchladnout a poté jej nakrájíme na menší kostičky. Na pánvi si na oleji (nebo na sádle) osmažíme najemno nakrájenou cibulku a přidáme nakrájené uzené. Osmahneme a dáme stranou.

Nachystáme si zelí. Zelí si nakrouháme nebo nakrájíme na nudličky. Druhou cibulku si také najemno nakrájíme. V hrnci si na oleji zesklovatíme cibulku a přidáme nakrouhané zelí. Promícháme a přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru (ta nám zelí zahustí). Přisypeme kmín (ten nám pomůže zelí lépe strávit) a trochu cukru a octa (dávám poloviční množství a během vaření přidávám, co je třeba, dle požadované chuti. Někdo rád sladší někdo zase kyselejší zelí). Podlijeme trochou vody a necháme dusit.

Vrátíme se k přípravě knedlíků. Vychladlé brambory si oloupeme, a buď nastrouháme na jemném struhadle, nebo protlačíme lisem na brambory. Přidáme vejce, hrubou mouku, dětskou krupičku a osolíme. Vypracujeme těsto. Vyválíme je do dvou válečků a ukrajujeme jednotlivé plátky, které pomocí ruky prstů roztlačíme do placičky. Do středu placičky dáme opečené uzené maso s cibulkou, zabalíme a vytvoříme knedlík. Jakmile máme knedlíky nachystané, dáváme je do osolené vroucí vody a vaříme cca 10-15 minut (záleží na jejich velikosti). Já jsem vařila cca 10 minut. Nejprve doporučuji ke konci vaření vyndat jeden knedlík, rozkrojit a zjistit, zda je už uvařený.

Mezitím, co se nám vaří knedlíky, si dovaříme zelí. Nakonec dochutí jak je třeba solí, cukrem nebo octem. Knedlíky podáváme s dušeným zelí, a pokud nám zbyde uzené, tak posypané opečeným uzeným s cibulkou.

Inspirace: http://www.apetitonline.cz/recepty/8485-bramborove-knedliky-s-uzenym-masem.html

  

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *