Plněné papriky s mletým masem a rajčatovou omáčkou

Plněné papriky jsou taková klasika. Díky bedýnce se zelenou se mi doma sešla pěkná várka paprik, tak nic bránilo tomu, abychom si na nich pochutnali. Já vedle plněných paprik do omáčky přidávám i papriky samotné a na samém závěru vaření je do omáčky hezky propasíruji. Omáčce to pak dodá tu správnou paprikovou chuť.

Plněné papriky s mletým masem

Počet Porcí: 4-5

Doba přípravy: 30 minut + 60 minut

Ingredience:

  • 5 zelených (bílých) paprik + 2 zelené (bílé) papriky
  • 500-600 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 2 lžíce neuvařené rýže
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • ½ najemno nasekané cibule

 

rajčatová omáčka:

  • 700 ml drcených rajčata ve vlastní šťávě (já používám z Lidlu ve sklenici, jsou tam větší kousky rajčat a směs není tak kyselá)
  • 1 středně velká, najemno nasekaná cibule
  • olej
  • 500 ml vývaru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3-4 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • šťáva z ½ citrónu
  • na zahuštění – buď jíšku nebo pro bezlepkovou variantu Hrašku

Postup:

Nachystáme si papriky, kdy je omyjeme, odkrojíme vršek u stopky (čepičku) a vyčistíme od semínek.

V míse si smícháme mleté maso, tedy mleté maso s najemno nasekanou cibulkou, přidáme rýži a směs osolíme a opepříme. Takto nachystanou směsí pak plníme papriky.

Ve vyšším hrnci si na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku, tak aby nám zesklovatěla. Poté přidáme dvě zelené papriky, které jsme si rozkrojili na polovinu a vyndali semínka. Přidáme směs drcených rajčat, koření, lehce osolíme a opepříme a také osladíme cukrem (je dobré dát nejdříve méně a poté postupně dochucovat). Do rajčatové směsi pak přidáme naplněné papriky a zalijeme vývarem, tak aby byly ponořeny, ale ne více. Přivedeme k varu a poté stáhneme na nižší stupeň (nebo mírný plamen) a necháme probublávat. Takto vaříme cca 50 minut (doba vaření závistí na velikosti paprik, a tedy i množství masové směsi, kterou jsem je plnili, u menších paprik to bude kratší doba).

Jakmile máme papriky a maso uvařeny, tak je vyndáme stranou (stejně tak vyndáme koření, tedy bobkové listy a kuličky nového koření). Papriky, kterou jsme neplnili a dali jen tak do omáčky vyndáme a propasírujeme přes sítko. Omáčku nám propasírované papriky trochu zahustí a hlavně se do omáčky dostane jejich chuť. Pokud bude omáčka stále málo hustá, tak ji pak zahustíme jak jste zvyklý (já používám Hrašku je vhodná pro bezlepkovou dietu), ale můžete zahustit jíškou. Nakonec do omáčky přidáme citrónovou šťávu a pokud je třeba tak dosladíme cukrem či dosolíme nebo dopepříme. Nakonec vrátíme plněné papriky do omáčky a necháme prohřát. Podáváme s přílohou u nás je nejoblíbenější varianta s rýží.

  

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *