Podmáslový chléb s domácím máslem

Doma si peču kváskový chléb. Od té doby, co jsem to zkusila poprvé, tak pečivo domů prakticky nekupujeme. Nic se nevyrovná vůni a především i chuti právě upečeného, voňavého chleba,  a pokud tuto dobrotu chcete povýšit ještě o jednu úroveň výše, tak si jej namažte máslem, které si doma snadno sami vyrobíte. Podmáslí, které vám při výrobě másla zbude prostě využijete při přípravě chleba.

Podmáslový chléb s domácím máslem

Počet porcí: 1 bochník chleba + cca 300 g másla

Doba přípravy : rozkvas (cca 10 hodin) + kynutí (mísa + ošatka cca 4-5 hodin) + pečení 35 minut

Ingredience:

Rozkvas:

  • 150 g žitné mouky
  • 45 g kvásku
  • 250 ml vody

Těsto:

  • 450 g pšeničné chlebové mouky (já ráda mouky míchám, takže jsem použila 250 g špaldové chlebové mouky, 100 g špaldové mouky, 100 g hladké pšeničné mouky)
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 2-3 lžičky soli
  • 1 lžička medu
  • 300 ml podmáslí
  • Semínka (např. lněné, sezamové jaké máte rádi) – dávat můžete a nemusíte

Ingredience máslo:

  • 3 x smetana ke šlehání (30%tní) (obsah á 250 ml)

Postup máslo:

Domácí máslo si vyrobíme tak, že ze smetany si dáme do vyšší nádoby a pomocí metliček (robotu s metličkami) vyšleháme a v podstatě přešleháme až nám smetana začne hrudkovatět. Poté se vzniklé máslo začne lepit na metličky a podmáslí se bude usazovat na dně nádoby. Takto ušlehané máslo pak přendáme do cedníku, vyloženého plátýnkem a necháme vykapat zbytek podmáslí. Pak jej ještě v plátýnku zabalíme a trochu vymačkáme. Poslední zbytky podmáslí se zbavíte, pokud vzniklé máslo promnete ve studené vodě. Máslo pak osušte a zabalte do potravinové folie nebo do krabičky s víčkem. Je třeba pamatovat, že domácí máslo nemá dlouhou trvanlivost, tak jej rychle spotřebujte. Skladujte v chladničce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *