Polévka z pečeného květáku, mrkve a pórku

Zeleninové polévky máme doma moc rádi. V podstatě se u nás vaří takové, které vydají za hlavní jídlo, takže opravdu husté. Ze stávajících zásob bylo třeba uvařit takovou polévku z květáku, mrkve a pórku. Mám ráda zeleninu pečenou v troubě a tak byla dnes příprava polévky z pečené zeleniny.

Polévka z pečeného květáku, mrkve a pórku

počet porcí: 4
doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 1 měnší květák (nebo 1/2 velkého)
  • 3 mrkve
  • 1/2 pórku
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l voda nebo vývar
  • sůl mořská hrubozrnná
  • pepř barevný
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • trochá másla (oleje)
  • olivový olej
  • 140 ml smetany (nebo mléka)

Postup:

Předehřejte troubu na 200°C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte květák rozebraný na růžičky,  a na přibližně stejně velké kousky nakrájenou mrkev, 2/3 pórku a cibuli a česnek, osolte, posypte tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 30 minut, až zelenina změkne. V hrnci na másle osmahneme 1/3 zbývajícího pórku, aby zesklovatěl a pak přidáme upečenou zeleninu, zalijeme vývarem (nebo vodou), jen provaříme a rozmixujeme tyčovým mixerém. Přilijeme smetanu na vaření a provaříme, poté dochutíme, pokud je třeba dosolíme či dopepříme.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *