Polévka ze žlutého hrachu

U nás se na Vánoce rybí polévka moc nepodává. Prostě nám klasická podoba rybí polévky nechutná a tak máme buď její jinou rybí alternativu, nebo pak hrachovou polévku ze žlutého hrachu. Tento zvyk si přinesl manžel od své rodiny a já se přiznám, že mi to vůbec nevadí a podávání hrachové polévky na Štědrý den se u nás již ustálilo. Takže pokud i u vás není rybí polévka oblíbená, můžete vyzkoušet tuto variantu.

Polévka ze žlutého hrachu

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 250 g žlutého půleného hrachu
  • 1 větší cibule
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • 900 ml vývaru
  • 2-3 lžičky majoránky
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • 100 ml smetany (já použila rostlinou)

k podávání:

  • opečená houska (či jiné vámi oblíbené pečivo)
  • uzené maso

Postup:

Vzhledem k tomu, že používáme hrách půlený, není třeba jen dopředu namáčet. Nejprve si hrách přebereme a propláchneme vodou. Cibuli a česnek si oloupeme a nakrájíme (nemusíme najemno, protože polévku budeme pak mixovat). V hrnci si rozpálíme olej a na něm si osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidáme hrách, posypeme majoránkou, osolíme, opepříme, promícháme a krátce zarestneme. Vše zalijeme vývarem a necháme vařit na mírném ohni (cca 25-30 minut), do změknutí hrachu.

Mezitím co se nám vaří polévka, si připravíme pečivo, nakrájíme si jej na kostičky a stejně tak i uzené maso. Nejprve si opečeme na kostičky nakrájené uzené (po opečení jej dáme stranou) a na stejné pánvi pak opečeme nakrájené pečivo.

Jakmile je hrách měkký, tak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou, kterou necháme provařit. Pokud je třeba tak ještě dosolíme či dopepříme.

Polévku podáváme s opečeným pečivem a uzeným masem.

  

2 komentáře Přidejte váš

  1. Sofie Jirovská napsal:

    Ahoj,

    je výborná 🙂 Zkusím dnes k večeři. Ráda vařím tuto https://erecepty.eu/hrachova-polevka/ hrachovou polévku. Děti ji mají velmi v oblibě. Dělám k ní lehce orestovaný chléb a to je potom lahůdka.

    1. alena.chramostova napsal:

      Děkuji Sofie, jsem ráda, že vám polévka chutnala 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *