Pórkovo bramborový krém s hlívou ústřičnou

Někdo by řekl, že je to úplně obyčejná pórková polévka, ale pokud ji doplníte o hlívu ústřičnou a semínka, rázem se z ní stane chuťově velice zajímavá varianta pórkové polévky. A abych nezatracovala ani její jednodušší variantu na té si s chutí pochutnají zastánci klasických krémových polévek. Tak už je jen na vás jakou variantu si zvolíte.

Pórkovo bramborový krém s hlívou ústřičnou

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 1 velký pórek
  • 2 středně velké  brambory
  • cca 900 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • tuk (nejlépe máslo 1-2 plátky)
  • 200 g hlívy ústřičné
  • semínka dle vaší chuti (já jsem použila pražená slunečnicová)
  • lístky salátu

Postup:

Nejprve si omyjeme a osušíme pórek. Nakrájíme jej na malá kolečka. Brambory si okrájíme a nakrájíme na menší kostičky. Hlívu si pak také nakrájíme na tenké plátky.

V hrnci si na másle opečeme pórek nakrájený na kolečka a opékáme do mírného zhnědnutí (chuť pórku je pak výraznější) na závěr pak posypeme kmínek a promícháme. Poté pórek zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí pórku a brambor (cca 10-15 minut).

Mezitím si na másle opečeme hlívu nakrájenou na proužky. Až bude křupavá a mírně zchladlá, tak osolíme.

Polévku pak pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do hladkého krému a pokud je třeba tak dochutíme solí a pepřem.

Na pánvi si nasucho opražíme slunečnicová semínka.

Polévku pak servírujeme s opečenou hlívou, posypanou semínky a pokud chceme i s pár lístky námi oblíbeného salátu.

Inspirace: http://fresh.iprima.cz/recepty/porkovy-krem-s-hlivou-ustricnou-rerichou-konopnym-seminkem

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *