Risotto z červené řepy a tymiánu

Vedle dýně je klasickou podzimní zeleninou i červená řepa. Tyto dvě suroviny jsou si v možnostech jejich využití v kuchyni vlastně docela dost podobné. Proto jsem se rozhodla využít červenou řepu při přípravě oblíbeného risotta. Výhodou je, že v tomto receptu můžete použít řepu syrovou a nemusíte se zdržovat jejím předvařením. Výsledná chuť risotta ve spojení řepy, parmazánu a tymiánu je skvělá.

Risotto z červené řepy a tymiánu

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 400 g rýže (je vhodná rýže Arborio, nebo s označením Risotto)
  • 1 střední červená cibule
  • 2-3 menší červené řepy
  • 1 dcl červeného suchého vína
  • Cca 1 l zeleninového vývaru
  • 4-5 snítek tymiánu (nebo 2-3 lžičky sušeného)
  • 50 g parmazánu
  • 1 lžíce másla
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • Olivový olej

Postup:

Ve vyšším kastrolu nebo pánvi si na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou červeno cibuli a poté k ní přidáme nastrouhanou červenou řepu (na hrubém struhadle a syrovou). Chvíli orestujeme a přidáme rýži, vše promícháme a to tak aby se každé zrníčko rýže obalilo směsí cibule a řepy. Podlijeme vínem a na mírném plameni necháme postupně vyvařit. Jakmile nám z vína už prakticky nic nezbude tak směs podlijeme vývarem, ale jen tak, aby byla rýže lehce ponořena a jako u každého správného risotta vývar během vaření doplňujeme. Přidáme tymián (pokud použijeme ten sušený, jinak bychom čerstvý přidávali až ke konci vaření). Osolíme, opeříme, promícháme a vaříme na mírném ohni cca 15-20 minut, a to do změknutí rýže. Ke konci vaření pak do risotta vmícháme najemno nastrouhaný parmazán a lžíci zchladlého máslo a pořádně promícháme. Pokud je třeba tak dochutíme solí nebo pepřem.

Inspirace: http://fresh.iprima.cz/recepty/risotto-z-cervene-repy

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *