Rýžový nákyp se švestkami

Rýžová nákyp zbožňuji od mala. Toto jídlo lze připravit jako sladkou variantu oběda nebo i místo dezertu. Ovoce si každý zvolí dle své chuti. Lze jej připravit např. s jablky nebo hruškami. Taková klasika je s meruňkami a švestkami. Jelikož jsem doma měla zbytek uvařené rýže, dala jsem se do přípravy dobroty z dětství.

Rýžový nákyp se švestkami

Počet porcí: dortová forma o průměru 17 cm

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 2 hrnky vařené rýže (cca 250 g)
  • 1 ½ hrnku mléka (já použila rýžové)
  • 50 g tuku (např. Hera) + tuk na vymazání formy
  • 2 vejce
  • ¾ lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • Cca 10 kusů švestek

Postup:

Nejprve si vymažeme dortovou formu tukem. Vypeckujeme si švestky a nakrájíme buď na poloviny, nebo čtvrtiny. Do kastrolku dáme uvařenou rýži a zalejeme ji mlékem, přidáme skořici a promícháme. Vaříme na mírném ohni, až do doby než se nám rýže mírně rozvaří na kaši. Poté dáme stranou a necháme zchladnout. V míse si vyšleháme žloutky s cukrem a přidáme povolený tuk. Vše pak zamícháme do rýžové kaše. V další míse si vyšleháme bílky. Pak už jen vrstvíme, začneme rýžovou kaší, na ni dáme nakrájené švestky, další vrstvu rýžové kaše, švestky a nakonec vrstvu sněhu.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.

 

 

2 komentáře Přidejte váš

  1. Zdena napsal:

    Je to paráda

    1. alena.chramostova napsal:

      Děkuji Zdeno 🙂 někdy stačí jen málo a chutné jídlo je na stole.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *