Skořicové donutky

Sladké pečení je u nás více než oblíbené. Vedle klasických koláčů a bublanin, jsou u nás v oblibě i muffiny a různé podoby minidortíků, tyto donutky k nim také patří. Tato podoba donutek je zdravější v tom, že jsem je nesmažila, ale pekla v troubě a nakonec je obalila ve skořicovém cukru. Pokud chcete hřešit trochu více, může si je ozdobit cukrovou nebo čokoládovou polevou.

Skořicové donutky

Počet porcí: cca 25 kusů

Doba přípravy: 1,5 hodiny kynutí + 10 minut pečení

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
  • 50 g třtinového cukru
  • 100 g tuku (např. Hera bez laktózy)
  • 250 ml rostlinného mléka (použila jsem rýžové)
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 3 žloutky
  • Špetka soli
  • Skořicový třtinový cukr (na obalování)

Postup:

Ve větší míse si smícháme mouku, cukr, droždí a špetku soli. Ke směsi přilijeme mléko a přidáme žloutky a promíchejte. Nakonec přidáme tuk a vypracujte těsto. Já jsem použila robota s hnětacími háky, abych těsto pořádně prohnětla. Poté dáme do vymaštěné mísy a zakryjte utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Do vykynutého těsta bouchněte pěstí. Pak ho hněteme 2 minuty na pomoučněné pracovní ploše a rozválíme na tloušťku 1cm a necháme 2 minuty odpočívat. Kulatým vykrajovátkem o průměru 8cm (já použila skleničku) vykraajujeme kolečka a pak vykrojíme středy vykrajovátkem o průměru 3,5cm (to jsem použila vykrajovátko na vánoční cukroví). Na plech vyložený pečicím papírem pak vyskládáme vykrojené donutky a necháme ještě 15 minut kynout.

Donutky můžete buď smažit v rozpáleném oleji, nebo jako já, využít zdravější variantu, kdy jsem je upekla v troubě.  Pekla jsem na 180 stupňů cca 8 minut, až se nafouknou a zezlátnou.

Ještě horké je pak obalujeme ve skořicovém cukru (můžete polít cukrovou či čokoládovou polevou, nebo jen pocukrovat moučkovým cukrem).

Inspirace: http://www.apetitonline.cz/recept/americke-donuty

    

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *