Poslední den v roce je ve znamení oslav a mlsání. Už jsem myslela, že mám hotovo, ale nedalo mi to. Chtěla jsem udělat ještě nějaké slané mlsání a proto jsem se rozhodla pro tyčinky. Jsou skvělé jen tak samy o sobě nebo je můžete posypat semínky či si je namáčet do svého oblíbeného dipu.
Slané tyčinky
Počet porcí: 2 plechy
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- 220 – 250 ml rýžového mléka
- 220 g bezlepkové směsi Schär (universal)
- 280 g bezlepkové směsi Jizerka zelená
- 125 g tuku na pečení (např. Hera) (pro abkm např. Promienna)
- 1 žloutek
- 1 lžička soli
na posypání např. sezamová, chia semínka, mák, hrubozrnná sůl apod.
Postup:
Všechny suroviny dáme do mísy (doporučuji dát nejprve cca 3/4 množství mléka a poté postupně přidávat zbytek), smícháme a dobře prohněteme. Vznikne těsto konzistence zhruba jako ,,hustá bramborová kaše“. Pokud by se těsto drobilo přidáme mléko. Z těsta vyválíme válečky nebo můžete rozválet a pomocí rádelka nakrájet proužky jako tyčinky. Před pečením pak posypeme námi zvoleným posypem (já udělala jednu várku samotných a pak s chia semínky).
Pečeme na ve vyhřáté troubě na 180 stupnů cca 20 min (5 min před koncem na 200 stupnů).
Inspirace: https://www.proalergiky.cz/vareni/recept/bezlepkove-slane-tycinky
Pre nealergikov je to teda 500g muky, 250ml mlieka a 125g masla? Ci su tie zmesi nieco specialne?
Dobrý den Dagmar, bezlepkové směsi jsou odlišné od klasických mouk (obsahuji přísady, které pomáhají těsto spojit). Pokud recept upravíte tak, že toto množství nahradíte stejným množstvím klasické mouky mělo by to fungovat, ale nemám recept takto vyzkoušen.