Slaný tvarohový koláč s kapustou a brambory

Slaných koláčů je několik variant. Já jsem se rozhodla vyzkoušet slaný koláč z tvarohového těsta. I když je práce s ním trochu náročnější, protože je tvarohové těsto trochu lepivé, tak výsledná chuť pak stojí za to. Jako náplň jsem zvolila trochu netradiční kapustu.

Slaný tvarohový koláč s kapustou a brambory

Počet porcí: koláčová forma o průměru 28 cm

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience:

Těsto:

  • 200 g tvarohu
  • 200 g špaldové mouky (typ 630)
  • 1 vejce
  • 140 g tuku (Hera máslová)

Náplň:

  • 600 g kapusty (1/2 velké kapusty)
  • 1 velká brambora
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • Tuk na vymazání formy
  • Hrubá mouka (strouhanka) na vysypání formy

Postup:

Nejprve si uděláme těsto. V míse smícháme všechny ingredience na těsto, tedy mouku, tvaroh, vejce a povolený tuk, osolíme. Propracujeme. Těsto je lepivé. Zabalíme do folie a dáme na chvíli do lednice.

Poté si na pánvi na troše oleje osmahneme cibulku nakrájenou najemno a česnek. Přidáme na nudličky nakrájenou kapustu a chvíli opékáme. Mírně osolíme a opepříme. V míse si promícháme smetanu, mléko a vejce. Směs mírně osolíme a opepříme.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Koláčovou formu vymažeme a vysypeme např. hrubou moukou nebo strouhankou. Těsto si pak pomocí rukou natlačíme do formy, můžeme si pomoci lžící. Na těsto pak dáme kapustovou směs. Zalijeme polovinou tekuté směsi smetany, mléka a vejce. Navrch koláče pak poklademe na tenké plátky nakrájenou bramboru a zalijeme zbytkem tekuté směsi. Pečeme v předehřáté troubě cca 45 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *