Smetanová bublanina s ovocem

Bublanina je dle mého jeden z nejvděčnějších moučníků. Je natolik univerzální, že ji můžete péct i opakovaně a měnit ovoce dle chuti a sezóny. Bublanina však může být někdy suchá, ale u této se Vám to rozhodně nestane. Díky smetaně je krásně vláčná a určitě si na ní pochutnáte.

Smetanová bublanina s ovocem

Počet porcí: menší plech o rozměrech 25 x 37 cm

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 130 g třtinového cukru
  • 300 g mouky (použila jsem pro bezlepkovou variantu 200 g směsi Jizerka zelená + 100 g Doves Farm červená)
  • špetka soli
  • 1 sáček prášku do pečiva (bez lepku)
  • 150 ml smetany (já jsem použila rostlinnou, sójovou)
  • 125 g tuku (např. Hera)
  • 3 hrnky ovoce dle chuti a výběru (použila jsem jahody)

Postup:

V míse si odvážíme cukr a přidáme vejce. Prošleháme do pěny. Dáme si povolit tuk.

V jiné míse si odvážíme mouku, přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Do ušlehané směsi vajec a cukru pomalu prosíváme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Promícháme. Dále do směsi přidáme smetanu a nakonec přidáme povolený tuk. Těsto pak nalijeme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný) a zarovnáme. Navrch těsta pak klademe ovoce. Já použila jahody, které jsem si předtím omyla a očistila. Větší jsem pak překrojila na menší kousky.

Bublaninu pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25-30 minut. Po upečení necháme vychladnout a před podáváním pak můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Inspirace: http://www.apetitonline.cz/recepty/6274-slehackova-bublanina-s-ovocem.html

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *