Smetanová rybí polévka se zeleninou

Rybí polévka ve mně vždy evokovala jen tu štědrovečerní, kterou jsem moc nemusela. Tak jsem si řekla, že to zkusím jinak a udělám takovou rybí polévku ve které bude vše, co máme rádi, tedy hodně zeleniny, ryba a smetana. Výsledkem je opravdu lahodná rybí polévka, kterou si můžete udělat jak ve všední den, tak i na Štědrý večer jako alternativu klasické rybí polévky.

Smetanová rybí polévka se zeleninou

počet porcí: 4

doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 2 středně velké mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 5 růžiček květáku
  • 5 růžiček brokolice (pokud nemáte můžete dát o to více květáku)
  • 1 malá cibule
  • 3 středně velké brambory
  • olej
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • směs sušeného koření cca 1-2 lžičky od každého (petržel sušenálibečekpažitka)
  • 500- 600 g ryby (mník, nebo treska bez kostí, bez kůže či jiná bělomasá ryba)
  • 250 ml smetany (lze klasická na vaření, pro abkm jsem použila sójovou smetanu alpro)
  • 800 ml zeleninového vývaru

Postup:

Na oleji si krátce zarestneme najemno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer až zelenina zezlátne (cca 3-5 minut). Poté přidáme nakrájené brambory a ještě chvíli restujeme. Nakonec přidáme květák a brokolici. Zeleninu zalijeme vývarem, tak aby byla ponořena zcela, ale ne více. Přidáme směs sušeného koření a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme rybu nakrájenou na větší kousky (bez kůže, lehce nasolenou). Vaříme cca deset minut. Poté přidáme smetanu (klasickou/rostlinou) a na mírném ohni provaříme. Poté dochutíme solí a pepřem a podáváme např. s krutónky.

Krutónky lze připravit např. z toustového chleba, rohlíku či jiného pečiva (pro alergii na lepek pečiva bezlepkového). Nakrájené pečivo na kostičky stačí jen promíchat ve směsi olivového oleje a bylinek (sušená petrželka,pažitka,libeček) a trochy soli a na suché pánvi orestovat.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *