Pokud bude chtít nějakou opravdu jarní a především zelenou je tato polévka přímo pro vás. Tato polévka je rychlá, chutná a díky tomu, že do ní přidáte mladé kopřivy a medvědí česnek, není to úplně obyčejná polévka. Hodláte-li se naladit na zelenou vlnu, určitě tuto polévku vyzkoušejte.
Špenátová polévka s kopřivami a medvědím česnekem
počet porcí: 3 – 4
doba přípravy: 15 minut
Ingredience:
- 300 g mraženého špenátu (může být i čerstvý)
- 120 g mladých kopřiv
- 80 g medvědího česneku
- 2 středně velké jarní cibulky
- 200g smetany na vaření (já použila sójovou, ale lze i klasickou)
- 750 ml zeleninového vývaru
- hrubozrnná sůl
- čtyřbarevný pepř
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- olej
- lístky špenátu, rukoly na ozdobení (fialky)
Postup:
Jarní cibulku si na jemno nakrájíme a osmahneme na troše oleje až zesklovatí. Pak přidáme povolený špenát, propláchnutý a nasekaný listový špenát, mladé kopřivy a medvědí česnek. Vše zalijeme vývarem a provaříme (stačí cca 5 minut). Osolíme, opepříme a jakmile je špenát provařený, rozmixujeme vše tyčovým mixérem dohladka. Přilijeme smetanu a opět provaříme. Na závěr přidáme muškátový oříšek a pokud je třeba tak ještě dosolíme nebo opepříme. Podáváme ozdobené lístky špenátu, smetanou a pokud máme třeba i fialkami.