Středomořská zelňačka

Zelí ve vás nemusí evokovat nutně jen ryze české jídlo. Zaujal mě recept na středomořskou zelňačku a tak jsem se rozhodla ji vyzkoušet. Recept jsem si upravila dle aktuální zeleniny a musím přiznat, že i kombinace s černými olivami není k zahození. V této syté polévce lehce spotřebujete sezónní zeleninu jako je zelí, mrkev, celer a neobejde se to bez cibule ani česneku.

Středomořská zelňačka

Počet porcí: 4-5

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 500 g bílého zelí (1/2 větší hlávky zelí)
  • 3 střední mrkve
  • 3 papriky (bílé, červené)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ celeru
  • 400 g loupaných, krájených rajčat
  • 200 g černých oliv (vypeckovaných)
  • 2 lžičky bazalky
  • 2 lžičky oregána
  • 2 lžičky tymiánu
  • 3-4 lžičky třtinového cukru
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • Cca 700 ml zeleninového vývaru
  • olej

Postup:

Nejprve si nakrájíme zelí na nudličky. Poté si oloupeme  mrkev, celer, vykrojíme si papriky a nakrájíme vše na stejně velké dílky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme, stejně tak i česnek. Ve vyšším hrnci si rozpálíme olej a na něj nejprve osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, ale jen krátce, poté přidáme nasekané zelí. Promícháme a osmahneme cca 5 minut. Poté přidáme zbytek zeleniny tedy mrkev, celer, papriky, promícháme. Přidáme koření (bazalku, oregano, tymián a posypeme cukrem (nejprve dávám polovinu množství), poté přidáme loupaná, krájená rajčata a dosypeme zbytek cukru (většinou mají nakyslou chuť proto ten cukr, pokud někdo nechce dávat, tak je třeba připravit se na kyselejší chuť). Zeleninovou směs zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme do změknutí všech surovin (cca 20-25 minut). Na poslední minutu pak přidáme nakrájené černé olivy. Už bychom neměli vařit, jen prohřát. Podávat můžete s lístky bazalky.

Inspirace: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/6168-recepty/7118-stredomorska-zelnacka/

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *