Strouhaný jablkový koláč s ořechy a hrozinkami

Krásně šťavnatá jablka vyloženě lákají k jejich použití do koláče. K přípravě strouhaného koláč jak už název sám napovídá, budete potřebovat především struhadlo. Výhodu to má tu, že díky struhadlu připravíte jak těsto, tak i jablečnou náplň do koláče. Je to zase trochu změna od  klasického válení těsta a rozhodně vás tento koláč chuťově potěší.

Strouhaný jablkový koláč s ořechy a hrozinkami

Počet porcí: středně velký plech

Doba přípravy: 50 minut + 30 minut chlazení těsta

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g tuku (Hera)
  • 3 lžíce mléka
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 žloutek
  • 400 g špaldové mouky

Náplň:

  • 4-5 jablek
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • Hrst hrozinek
  • 2 hrsti ořechů
  • 4 lžíce třtinového cukru

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Do mísy si prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, mléko, žloutek a na kostky nakrájený tuk. Těsto propracujeme, aby se všechny ingredience spojily a vzniklo těsto. Propracované těsto pak zabalíme do potravinové folie a dáme na cca půl hodiny do lednice.

Mezitím si oloupeme jablka a nastrouháme na hrubém struhadle, Ořechy si nahrubo nasekáme.

Těsto si vyndáme z lednice. Plech si vyložíme pečícím papírem. Těsto rozdělíme na polovinu. První polovinu těsta pak pomocí struhadla (hrubá část) nastrouháme na pečící papír, rozprostřeme tak, aby byl plech zcela pokryt těstem. Na vrstvu těsta pak poklademe jablka, do kterých jsme vmíchali dvě lžíce vanilkového prášku a posypeme dvě lžícemi třtinového cukru. Na jablka pak dáme hrozinky a nasekané ořechy. Poslední vrstvou bude druhá polovina těsta, kterou na koláč opět nastrouháme. Nakonec koláč posypeme dvěma lžícemi třtinového cukru a dáme do rozpálené trouby. Troubu jsme si předehřáli na 180 stupňů. Pečeme cca 45-50 minut. Poté necháme koláč zchladnout a před podáváním můžeme poprášit cukrem.

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *