Svatomartinské menu tradičně i netradičně

Svatomartinské menu tradičně i netradičně

Svátek sv. Martina se slaví 11. listopadu. Po celé Evropě se konají slavnosti, lidé si dopřávají hostiny a pijí mladé víno. První, co se mi vybaví, když se řekne svatomartinské dobroty je určitě pečená husa a rohlíčky. Obě tyto laskominy mají při tomto svátku svůj význam. Letos jsem si zkusila sestavit svatomartinské menu, které vychází z tradic, ale přináší i nové chutě a variace. Aby to tedy nebylo „jen“ o jídle, tak i trochu té tradice.

Původ spojitosti mezi svatým Martinem a husou můžeme nalézt ve dvou legendách. Ta první praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku a husy ho svým kdákáním prozradily. Svatomartinská husa byla také posledním masem před šestinedělním adventním půstem. Husu si můžete dopřát třeba v na jablkách a zázvoru s trochou netradiční přílohou, a to cizrnovo mrkovým pyré. Pokud rádi zelí, můžete pro tentokrát zvolit jiné než hlávkové, a to třeba zelí z červené řepy. Pakliže huse dvakráte neholdujete, můžete husu vyměnit za jinou drůbež, a to kachnu nebo i kuře.

  

Polévka na svatomartinském stole nesmí chybět a využijete v ní i sezónní zeleninu a drůbež dle Vašeho výběru, skvělou volbou je tradiční kaldoun.

Neméně známé bylo i svatomartinské pečivo. Kromě hus byly obvyklým jídlem na sv. Martina i svatomartinské rohlíky (rohlíčky). Martinskými rohlíky podarovávala děvčata své hochy. Náplň je tradiční ořechová, ale nic nepokazíte pokud zvolíte, povidla, mák nebo u nás oblíbený tvaroh.

Na sv. Martina nesmí v žádném případě na stole chybět svatomartinské víno. Jedná se o první vína nového ročníku neboli mladá vína. V ČR jsou povoleny 4 odrůdy, které mohou nést název „Svatomartinské víno“: Müller Thurgau a Veltínské červené rané pro bílá vína a Modrý Portugal a Svatovavřinecké pro růžová a červená vína. Pro tato vína je typická ovocná chuť, nižší obsah alkoholu (kolem 12%) a vlastnosti suchých a svěžích vín. Podle tradice se svatomartinské víno podává 11. listopadu přesně v 11 hodin.

Svatomartinské menu:

Polévka:                Kaldoun

Hlavní jídlo:      Husí prsa na jablkách, zázvoru s mrkvovo cizrnovým pyré

Zelí z červené řepy a špaldové špecle, pečené kuře

Dezert:                 Svatomartinské rohlíčky

Přeji Vám dobrou chuť  ????

Zdroj informace:

https://www.albert.cz/svatomartinska-husa

https://www.ceske-tradice.cz/tradice/podzim/sv.martin/svatomartinska-husa

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *