Svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské hody nejsou jen o huse a dobrém víně, ale také o nějaké té sladké laskomině. Přiznám se, že letos to byla má premiéra, ale rozhodla jsem se pro svatomartinské rohlíčky. Pokud jde o náplň tak ta byla u nás jasná, protože u většiny z rodiny, převládá chuť na tvaroh. S výsledkem jsem byla moc spokojená a určitě si tyto rohlíčky budeme dělat nejen na svatého Martina.

Svatomartinské rohlíčky

Počet porcí: 32 kousků

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience:

Těsto:

  • 400 g špaldové mouky
  • 250 g tuku (Hera)
  • 145 g zakysané smetany
  • Špetka soli

Náplň:

  • 250 tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Postup:

Nejprve si uděláme tvarohovou náplň. V míse smícháme všechny ingredience a prošleháme. Poté si náplň dáme do lednice a nachystáme si těsto.

Doporučuji si tuk vyndat z lednice a nechat při pokojové teplotě trochu povolit, ale jen tak aby se s ním dobře pracovala. Pokud by byl tuk moc rozehřátý, museli byste dát těsto ještě na chvíli ztuhnout do lednice. Pakliže budete mít tuk jen lehce povolený, do lednice dávat nemusíte a můžete s těstem rovnou pracovat. Všechny ingredience tedy smícháme dohromady a propracujeme v kompaktní těsto. Náplň si vyndáme z lednice.

Z těsta si uděláme bochánek a rozdělíme jej na osm stejně velkých dílů. Jeden díl si vezmeme a rozválíme jej na kulatou placku. Tuto placku pak rozdělíme na čtvrtiny (vzniknou nám tak čtyři trojúhelníky), na delší stranu trojúhelníku pak dáme 1-2 lžičky náplně a pomalu začneme rolovat směrem ke špičce trojúhelníku. Doporučuji první srolování udělat tak, abyste zakryli náplň s ta vám pak při dalším rolování nevytekla. Pakliže máte srolováno, tak ohneme do tvaru rohlíčku a dáme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut. Po vyndání z trouby ještě teplé posypeme moučkovým cukrem a necháme zchladnout.

Inspirováno: http://www.brydova.cz/2013/11/10/svatomartinske-rohlicky/

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *