Švestková povidla pečená v troubě

Když máte doma hodně švestek a koláčů už jste upekli hodně, nezbývá nic jiného než je zužitkovat jinak. Pro mě skvělý způsob zužitkování švestek, je do povidel. Ráda je pak využívám jako náplň do koláčů a buchet. Výhodou těchto povidel je, že je pečete v troubě a máte je jedna dvě hotové.

Švestková povidla pečená v troubě

Počet porcí: 3 skleničky

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 1 kg švestek (vypeckovaných)
  • 250 g třtinového cukru (lze použít cukr krystal)
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Postup:

Vypeckované švestky si dáme na plechu s vyšším okrajem pokapeme octem a dáme do trouby vyhřáté na cca 230 stupňů. Cca po 25 minutách posypeme 125 g cukru. Po dalších 15 minutách přidáme zbytek cukru (125 g). Cukru může být méně, záleží na sladkosti/kyselosti švestek a jak máme rádi sladké. Směs nemícháme. Po dalších 15 minutách vyndáme směs z trouby. Přidáme hřebíček, skořici a rum a rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud jsme použili hodně šťavnaté švestky a povidla jsou tekutá, můžeme dát ještě péct. Pak ještě horké nalijeme do skleniček, obrátíme dnem vzhůru.

Inspirace: https://www.tradicnirecepty.cz/svestkova-povidla-z-trouby/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *