Tabbouleh aneb bylinkový salát s petrželkou a rajčaty

Tabouleh je salát původem z Libanonu, ale připravuje se prakticky na celém Blízkém východě a s postupující globalizací vlastně po celém světě. V létě obstojí nejen coby ideální doprovod grilovaného i jinak upraveného masa ale i sám o sobě, například jako lehký oběd. Někdy se o tabboulehu mluví jako o salátu z bulguru a rajčat, jeho klíčovou ingrediencí jsou však petrželové listy, a to ty velké, hladké, žádná kudrnka. Tabouleh je doslova samá petržel. Tabbouleh má řadu variant a tak místo bulguru je možné použít kuskus nebo i quinoi.

Tabbouleh aneb bylinkový salát s petrželkou a rajčaty

Počet porcí: 2-3

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 120 g bulguru (pro bezlepkovou podobu použijeme rýži)
  • 4-5 středně velkých rajčat
  • 4 hrsti hladkolisté petrželky
  • 1-2 hrsti máty
  • 4 lžíce olivového oleje
  • hrubozrnná sůl
  • šťáva z ½ citrónu

Postup:

Nejprve si uvaříme bulgur dle návodu na obalu. Bulgur propláchneme a vaříme v osolené vroucí vodě (nebo pokud chceme mít bulgur jemnější tak v mléce) cca 15 minut. Poté jej necháme ještě 5 minut dojít pod pokličkou. Mezitím si nakrájíme rajčata na kostičky a nasekáme petrželku a mátu. V míse si smícháme olivový olej s trochou citrónové šťávy a špetkou soli a promícháme, poté přidáme nasekané bylinky (petrželku s mátou, já dávám v poměru 2:1). Necháme chvíli marinovat a pak přidáme nakrájená rajčata, zchladlý bulgur a promícháme. Pokud je třeba tak ještě přidáme citrónovou šťávu a osolíme. Můžeme podávat jak bylinkový salát nebo jako přílohu.

Inspirace: https://www.kucharkaprodceru.cz/tabbouleh/

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *