Těstoviny s omáčkou z pečené dýně a šalvěje

Omáčku z pečené dýně děláme doma často. Většinou ji připravuji s tymiánem, ale dnes jsem zvolila jinou bylinku, a to šalvěj. Ve staročeské kuchyni byla prý šalvěj rovnocenná s petrželkou. Šalvěj má velmi silné kořenité aroma i výraznou chuť, proto jí nepoužíváme mnoho. Na jednu porci stačí špetka šalvěje. Tato omáčka se hodí k těstovinám, dle vašeho výběru. U nás jsou nejoblíbenější špagety.

Těstoviny s omáčkou z pečené dýně a šalvěje

počet porcí: 2

doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • těstoviny dle vašeho výběru (u nás vedou špagety)
  • 1/2 středně velké dýně (hokaido nebo máslová)
  • lžíce olivového oleje
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • 2 lžičky šalvěje
  • nastrouhaný parmazán (pro abkm nedávám)
  • 500-700 ml vývaru
  • 100 ml smetany (použila jsem rostlinou)
  • případně dýňová semínka na ozdobení

Postup:

Vaše oblíbené těstoviny si vaříme dle návodu na obalu. Já jsem zvolila špagety, ty u nás mají děti nejraději.

Dýni si okrájejte, zbavte semínek a nakrájejte na stejné kostky. V míse si smíchejte olivový olej, sůl a šlavěj a promíchejte. V této marinádě obalte nakrájenou dýni a rozprostřete ji na předem připravený plech. Pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 20-25 minut. Poté dýni dejte do hrnce, přilijte vývar (tak aby byla lehce ponořena) trochu dýně se dejte stranou na podávání a zbytek a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Poté přidejte nastrouhaný parmazán a přilejte smetanu. Provařte. Dle potřeby pak dochuťte solí a pepřem.

Uvařené těstoviny podávejte s dýňovou omáčkou. Můžete lehce zakápnout olivovým olejem a posypat parmazánem a dýňovými semínky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *