Turecká kuchyně

Nastal čas dovolených a nám se po nějaké době poštěstilo a vyrazili jsme celá rodina do Turecka, do jihoturecké provincie Antalya. Kamkoliv se podívám, tak i velmi ráda ochutnávám zdejší kuchyni, nemohlo tomu být v Turecku jinak. Pokud jste ještě tureckou kuchyni neochutnali a chcete se o ní něco dozvědět, tak si o ní něco přečtěte.

Turecká kuchyně

Pro toho, kdo má rád zeleninu a maso jako kuřecí a jehněčí je turecká kuchyně to pravé.  Základem turecké kuchyně je pečené či grilované maso neboli kebab.

U nás pod pojmem kebab známe maso napíchnuté na tyči a otáčené ve svislé poloze před grilem. V Turecku je celá řada kebabů, tedy celá řada způsobů jak maso připravit. Je to třeba adana kebab (mleté maso napíchnuté na tyči a grilované), şiş kebab (kousky masa na tyči prokládané zeleninou a grilované, tedy náš špíz či ruský šašlik), patlican kebab (maso opékané s lilkem) nebo taş (kamenný) kebab, ten už spíš připomíná náš guláš. Turecká kuchyně není tedy jen kebab tak jak jej známe my.

Podstatná část tureckých jídel jsou pokrmy připravené dušením masa s různě zkombinovanou zeleninou. Jedná se například o musaku (mleté maso, brambory, lilek a rajčata), ghivec (něco jako lečo, u nás známo též jako džuveč) nebo okra (dušené maso s mrkví). U dětí nejvíce bodovalo kuřecí či jehněčí maso na mrkvi. K dalším velmi oblíbeným pokrmům patří karbanátky (köfte).

Přestože je Turecko přímořský stát, mořské ryby a plody moře Turci moc nejedí a dostanete je v podstatě jen v přímořských turistických restauracích. Bohužel to musím potvrdit, protože za celou dobu pobytu byla grilovaná ryba jen jednou. Jako přílohu jedí Turci rýži(pilav), nebo prostě jen bílý chléb (ekmek). Měli jsme k dispozici i jiné přílohy jako třeba bulgur, ale i klasické těstoviny.

Polévky (çorba) dělají Turci dobré, husté a velmi syté. Já jsem ochutnala rajčatovou a zeleninovou a jako taková mi v horkém počasí k obědu stačila společně s pečivem.

Ke každému jídlu patří salát (salat), do kterého se nakrájí veškerá zelenina, která je zrovna k dispozici. Ve většině to byla rajčata, okurky, cibule a pak obvykle nějaké zelené bylinky, třeba petrželka nebo kopr. Moc jsem si pochutnala na různých podobách grilovaných rajčat, paprik a lilku, které byly podávány buď jako bezmasé nebo třeba plněné mletým masem či sýrem.

Po jídle, před jídlem a vlastně kdykoli, kdy je jen chvilka času (a času je v Turecku vždycky dost), se pije čaj (çay). Typicky velmi silný černý čaj, hodně slazený, který se pije z malých decilitrových skleniček. Bez toho, aby byl naservírován čaj, nezačne v Turecku žádný rozhovor. Ač jsem milovník kávy, přiznám se, že v Turecku jsem si vystačila s jejich výborným čajem, i když normálně čaj nebo kávu nesladím, tak jejich čaj jsem si musela osladit dostatečně.

Sladký zákusek následuje za každým správným tureckým jídlem. Turisté si často domů odvážejí lokkum, sladkou hmotu připomínající naše gumové medvídky. I u nás je známá baklava, těsto přelité velmi sladkou hmotou vyrobenou z medu či z cukru a vody. Mnoho sladkých pokrmů má také základ v mléce. Typický je třeba sűtlaç, rýže uvařená v mléce a velmi silně oslazená. Na západě Turecka a na Balkáně je oblíbená helva (chalva) – rozemletá sezamová semínka s cukrem, popřípadě s různými dalšími přísadami.

Za mě tedy turecká kuchyně ano, našla jsem si v ní, to co mám ráda, a to velkou část zeleniny a jemné maso jako kuřecí a jehněčí. A pokud už na maso nebyla chuť, úplně jsem si vystačila s grilovanou zeleninou (rajčaty, paprikami a lilkem). Nebyla by to dovolená, kdyby si člověk i nezamlsal, ale díky tomu, že jsou turecké sladkosti opravdu hodně sladké, stačil kousek a chuť na sladké byla ta tam.

Tak dobrou chuť J …… Afiyet olsun ……..

Zdroj : http://www.mundo.cz/turecko/kuchyne

Foto a text: Dobroty do bříška

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *