Tvarohové minimazance

Blíží se Velikonoce a to u nás nesmí chybět tři věci a jedna z nich je i mazanec. Letos jsem upravila osvědčený recept, a to především o koření, které jsem do něj prve nedávala a musím říci, že výsledek je o dost lepší, přímo navoněnější. Také jsem místo jednoho velkého mazance udělala jeho mini verze a spokojenost byla hlavně u dětí, které si libovaly, že každý má přeci jen ten svůj celý jen pro sebe.

Tvarohové minimazance

počet porcí: 14 kusů

doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 200g špaldové mouky (typ 630)
  • 50 g celozrnné mouky
  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 80 g povoleného tuku (Hera máslová)
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • 2-3 lžíce hrozinek (namočených v rumu, přidáváme i s rumem)
  • 60 g madlových plátků + na posypání
  • hřebíčky
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku mletého
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/8 lžičky mletého kardamonu
  • 1 vejce na potření mazance

na kříže:

  • 3 lžíce špaldové mouky
  • půl lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce vody

na glazuru:

  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce vody

Postup:

V kastrolku si rozehřejeme tuk, do kterého jsme vložili hřebíčky a špetku kardamonu. Necháme zchladnout a hřebíčky pak vyndáme.

V míse smícháme obě prosáté mouky, prášek do pečiva, koření (skořice, zázvor, muškátový oříšek),cukry, tedy „suché ingredience a přidáme k nim tvaroh,vejce, zchladlou směs tuku a koření a vypracujeme těsto. Do těsta zapracujeme plátky mandlí a všechny rozinky i s rumem. Těsto si rozdělíme  na cca 14 malých bochánků. Nachystáme si formu na muffiny a vymažeme si ji. Jednotlivé bochánky pak vkládáme do formy a na vrch každého z nich naznačíme tupou stranou nože kříž. Mazanečky pak potřeme rozšlehaným vejcem.

Z mouky, cukru a vody uděláme pastu, ze které na bochánky malujeme křížky podle stopy od nože. Pokud by se vám nechtěly dělat kříze, tak lze po potření vejcem jen posypat plátky mandlí.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut do zhnědnutí. Po vyndání z trouby potřeme bochánky glazurou z cukru a vody, aby byly hezky lesklé.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *