Tzatziki aneb okurkový salát s mátou

Tzatziki prostě miluji. Mohla bych je jíst samotné, s pečivem k masu, prostě skoro k čemukoliv. Dlouhou jsem je neměla a doma se mi najednou sešlo větší množství okurky. Rozhodnutí, co s nimi bylo jasné. K podávání jsem využila i kukuřičné nachos a černé olivy.

Tzatziki aneb okurkový salát s mátou

počet porcí: 2

doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 1 velká salátová okurka
  • cca 400 g bílého řeckého jogurtu
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 6 lístků máty
  • 2 stroužky česneku nebo 6 listů medvědího česneku
  • lžíce citronové šťávy
  • hrubozrnná sůl
  • čtyřbarevný pepř
  • černé olivy k podávání

Postup:

Nejprve si omyjeme a okrájíme okurku. Nakrájíme ji na hrubém struhadle a trochu posolíme, tak pustí vodu. Jogurt si můžeme nechat okapat v cedníku, vyloženém plátýnkem (pokud máme kvalitní řecký, nemusíme). Když okurka pustí vodu, tak ji pořádně vymačkáme přes sítko a zbavíme tak přebytečné vody. Jakmile máme okurku zbavenou vody, dáme ji do mísy, přidáme jogurt, nasekané bylinky (kopr, mátu a medvědí česnek) rozmačkaný česnek, zakápneme citronovou šťávou a promícháme. Nakonec osolíme a opepříme dle chuti. Podáváme s černými olivami, kukuřičnými nachos nebo s Vaším oblíbeným pečivem.

   

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *