Upeč si svůj dort aneb byla jsem na cukrářském kurzu

Upeč si svůj dort aneb byla jsem na cukrářském kurzu

Ráda zkouším nové věci a hlavně pokud jde o vaření a pečení, a tak když se mi naskytla možnost zúčastnit se cukrářského kurzu, šla jsem do toho. Cukrařina pro mě byla vždy takovou malou neznámou, a tak jsem se odhodlala pro to, pokusit se proniknout do jejích tajů.

Dnes jsem měla možnost zúčastnit se cukrářského kurzu, který pořádala paní Nikola Kielbasa. Ráda peču, ale především koláče, buchty a také kváskový chléb, ale na dorty jsem si pořádně netroufla. Proto jsem se rozhodla, že s tím chci něco udělat a přihlásila se do cukrářského kurzu. Kurz probíhal v prostorách právě přestěhované výrobny dortů a zákusků v Údlicích, kde paní Nikola Kielbasa zákusky i prodává. Kurz měl pět účastnic, včetně mě (maximální počet byl šest či sedm účastníků). V devět hodin jsme začínaly (byla to ryze dámská jízda) a kolem čtvrté odpolední končily.

Pečení dortu jsme vzaly opravdu od začátku, tedy od zadělání těsta na korpus (bylo piškotové), přes jeho pečení, řezání korpusu, jeho promazávání pařížským krémem až po finální potahování a dozdobení. Nikola se s námi podělila o svůj recept na piškotový korpus, který si můžete vyzkoušet sami (základní recept je v článku níže).

  

Protože výroba takového dortu vyžaduje určitý technologický postup a bylo třeba, aby nám právě promazaný dort ztuhnul, měly jsme tak čas na výrobu dekorací (ty nám dle mého daly ve výsledku „zabrat“ nejvíce).

  

Díky této zkušenosti jsem měla možnost si vyzkoušet, že cukrařina není rozhodně lehké řemeslo a pokud jde o výroku dekorací a jedlých figurek na dort, tak je to hotová hodinářská práce. Věřím, že při delším tréninku by vše tak dlouho netrvalo, ale jedno je jasné, že cukrář či cukrářka, který prodává svůj vlastnoručně vyrobený a ozdobený dort, do něj určitě dává i něco ze sebe. Každý kousek je tak originál a stojí za ním opravdu hodně práce.

  

Celý kurz probíhal v pohodové a přátelské atmosféře a naše školitelka Nikola byla skvělou pomocnicí, díky které se každé z nás podařilo vykouzlit, aspoň z mého pohledu, takřka dokonalé dortíky, přímo k nakousnutí. Tak pokud váháte, zda se nějakého takového kurzu zúčastnit, tak za mě určitě ano :-). Mimochodem, doma jsem dostala velkou pochvalu a polovina dortíku padla na posezení.

Základní recept na piškotový korpus

Počet porcí: dortová forma o průměru 16 cm

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 4 vejce
  • Špetka soli
  • 4 lžíce (vrchovaté) cukru krystal
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • Citrónová kůra (může, ale nemusí být)

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Oddělíme si bílky od žloutků. Bílky si vyšleháme se špetkou soli do tuha. Poté přidáme cukr, žloutky a mouku, případně citrónovou kůru. Piškotové těsto si dáme do dortové formy, kterou jsme si předtím vyložili pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě cca 20-25 minut. Necháme vychladnout.

My jsme dort plnily pařížským krémem a potahovaly potahovací hmotou. Náplň a finální úprava je však zcela na Vaší náladě a chuti.

Tipy a triky ???? díky Nikole jsem se dozvěděla pár vychytávek, které při pečení dortu doma určitě využiji a ráda se s Vámi o ně podělím.

  1. Piškotový korpus je lepší upéci den dopředu. Bude se Vám s ním lépe pracovat.
  2. Aby nebyl piškotový korpus moc suchý, pokapaly jsme jej směsí vody, cukru a šťávy z citrónu. Jen tak, aby se korpus příliš nerozmočil.
  3. Pokud budete dort potahovat potahovací hmotou je dobré navrch dortu použít krém s příměsí másla, hmota pak na něm lépe drží. U krémů na bázi tvarohu či s mascarpone je to trochu náročnější, protože pouští vodu.
  4. Nespěchejte a nechtě vždy jednotlivé vrstvy krému ztuhnout v lednici, ve výsledku se Vám pak bude s dortem lépe pracovat.
  5. … další vychytávky se určitě dozvíte třeba na cukrářském kurzu u Nikoly … ????

Tak pečení zdar a určitě se doma pusťte do pečení svého vlastního dortu. Stojí to za to.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *