Vepřové na mrkvi a pórku s bramborovo polentovými noky

Kombinace masa a zeleniny je u nás vždy vítaná. Klasika, která se u nás vaří a je oblíbená jak u dospělé, tak i dětské části rodiny je maso (může být vepřové, hovězí i krůtí) na mrkvi a pórku. Jídlo, které není na přípravu nikterak složité, a řekla bych, že jej zvládne opravdu každý. Nejraději ho máme s bramborovo polentovými noky.

Vepřové na mrkvi a pórku s bramborovo polentovými noky

Počet porcí: 4

Doba přípravy:

Ingredience:

  • 800 g vepřové plece
  • 4-5 mrkví
  • ½ pórku
  • 1 střední cibule
  • Olej
  • Cca 900 ml vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky (použila jsem špaldovou)
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • ½ lžičky muškátového oříšku mletého
  • 1 lžíce másla
  • Citrónová šťáva na dochucení
  • Petrželka na podávání

Postup:

Nejprve si očistíme maso a nakrájíme na středně velké kostky. V hrnci si na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibulku. Poté přidáme maso, které zarestujeme, tak dlouho dokud se neodpaří většina šťávy, kterou maso pustilo. Poté orestované maso poprášíme lžící mouky a opět zarestujeme, podlijeme většinou vývaru, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Maso dusíme tak cca 35 minut. Potom k masu přidáme na půlměsíčky nakrájenou, očištěnou mrkev a na kolečka nakrájený pórek. Dolijeme zbytek vývaru, tak aby maso i zelenina byly lehce ponořeny, ale ne zcela zalité. Maso se zeleninou dusíme cca 15 minut, až je maso i zelenina měkké. Směs dochutíme citrónovou šťávou a nakonec zamícháme lžíci vychlazeného másla. Před podáváním můžeme posypat nasekanou petrželkou. Podáváme např. s bramborovo polentovými noky.

Ingredience noky

  • 500 – 600 g  brambor
  • 150 g hrubé mouky + 150 g polenty
  • hrubozrnná sůl
  • 1 vejce

Postup

Brambory uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemné straně struhadla, nebo pokud máte lisovač na brambory, tak jím brambory protlačte. Poté k bramborám přisypte mouku, plentu, sůl, vyklepněte vejce a vše zpracujte do hladkého těsta. To dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky (pokud pospícháte, lze vynechat). Poté z těsta válíme válečky, které nakrájíme na malé nočky či tvarujeme do šišek. Vařte ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *