Vločkový koláč s rebarborou, jahodami a mátou

Pamatuji si, že jako malá jsem u nás na zahrádce trhala rebarboru a žvýkala ty kyselé košťálky a u toho se pořádně šklebila. Přišlo nám to v tom věku jako skvělá zábava. Když jsem tedy v obchodě uviděl svazek rebarbory, řekla jsem si, že jej prostě musím koupit a hned jsem přemýšlela jaký koláč z ní udělám. Nechala jsem se inspirovat a když mi zbylo doma ještě pár jahod byla náplň koláče jasná.

Vločkový koláč s rebarborou, jahodami a mátou

počet porcí: koláčová forma o průměru 28 cm

doba přípravy: 45 minut

  • Ingredience:
  • 180 g špaldové mouky (typ 630)
  • 150 g ovesných vloček
  • 170 g tuku (Hera máslová)
  • 80 g třtinového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 220 g rebarbory
  • 250 g jahod
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 6-7 lístků máty
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce vanilkového pudinku BIO (prášek)

Postup:

Nejprve si odkrojíme konce rebarbory a oloupeme si ji škrabkou. Jahody omyjeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak i rebarboru. Poté tuto směs zahrějeme v kastrolku a vaříme do poloměka. Přidáme lžíci citronové šťávy a med a nasekanou mátu a ještě chvíli provaříme. Nakonec přidáme vanilkový pudink v podobě prášku a provaříme. Ovocná směs se tak zahustí.

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse promícháme mouku, ovesné vločky, cukr, máslo, prášek do pečiva a sůl. Míchám tak dlouho, až se udělá drobenka. Míchala jsem pomocí šlehače s metličkami, jde to samozřejmě i rukou propracovat. Přibližně čtvrtinu směsi si dáme stranou (tu pak použijeme jako drobenku navrch koláče). Zbytek směsi natlačíme do koláčové formy prsty a rovnoměrně rozprostřeme. Poté přidáme ovocnou směs a nakonec posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 35 minut.

Inspirace: http://www.albert.cz/recepty/rebarborove-rezy

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *