Pohankové čokoládové kuličky

Kdo by neměl rád mlsání a pokud je to mlsání i ve zdravých mezích je to úplně nejlepší. Pokud se Vám zrovna nebude chtít něco péct a přesto máme chuť si zamlsat, jsou tyto kuličky dobrou volbou. Doporučuji je udělat rovnou z dvojité dávky, protože ta první zkušební byla neskutečně rychle pryč. Přiznám se, že úkolem bylo propašovat do něčeho pohanku a v této podobě jí nepoznal dokonce ani manžel. Takže spokojenost na všem stranách.

Pohankové čokoládové kuličky

počet porcí: 10 – 11  kusů (záleží jak velké kuličky uděláte)

doba přípravy: 20 minut + 20 minut chlazení

Ingredience:

  • 80 ml mléka (já použila kokosové)
  • 50 g nesířených hrozinek
  • 30 g ořechů (lze použít mandle, kešu apod.)
  • 50 g pohanky lámanky
  • špetka soli
  • 1 zarovnaná polévková lžíce kakaového prášku
  • 10 g kokosového oleje
  • 2 zarovnané polévkové lžíce datlového sirupu
  • 50 g víceprocentní čokolády

Postup:

Pohanku si nejprve propláchneme horkou vodou. V kastrolku si zahřejeme mléko se špetkou soli a vsypeme pohanku. Přivedeme k varu a dáme pryč z plamene. Kastrolek zabalíme do utěrky a necháme dojít (nejlépe pod peřinou). Je to jeden ze způsobů vaření pohanky, tedy spíše nevaření, protože právě vařením se ztrácí nejcennější látky.

Mezitím si rozmixujeme ořechy a hrozinky. Vše jsem nasypala do mísy a přidala povolený kokosový olej, vychladlou pohanku, kakaový prášek a rozmixované ořechy a rozinky. Vše jsem propracovala do hmoty, ze které jsem odebírala kousky a dělala z nich kuličky. Takto hotové jsem dala na 10 minut do lednice a mezitím jsem si ve vodní lázni rozehřála čokoládu. Potom už jen lžící „pocákala“ kuličky a opět jsem dala cca 10 minut do lednice, aby čokoláda zatuhla. Doporučuji skladovat v chladu.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *