Zeleninová polévka s červenou čočkou

Jakmile se venku ochladí, tak saláty měním za zeleninové polévky a pokud se potřebuji zahřát i zevnitř, tak ráda přidávám zázvor nebo chilli a využívám pro mě tak zvaná hřejivá koření, jako je kari či kurkuma a kardamom. Nebojte se z klasické zeleninové polévky vykouzlit díky koření tak trochu netradiční polévku.

Zeleninová polévka s červenou čočkou

Počet porcí:4

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 2 středně velké mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ kedlubny
  • ¼ celeru
  • ¼ pórku
  • 10 kusů kapustiček
  • 2 brambory
  • 2 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžičky kari koření
  • 1 lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky kardamomu
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • 90 g červené čočky
  • olej
  • 700-800 ml vývaru

Postup:

Nejprve si oloupeme a nachystáme veškerou zeleninu. Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno. Petržel, mrkev, celer a kedlubnu (u té si pár hezkých listů dáme stranou) si okrájíme a nakrájíme na stejně velké dílky. Pórek nakrájíme na kolečka. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci si na oleji osmahneme cibuli, česnek a pórek, a jakmile zesklovatí tak je posypeme kořením (kari, zázvor, kardamon) a necháme chvíli rozvonět. Poté přidáme nakrájenou zeleninu a kapustičky a vše osmahneme. Posolíme a opepříme a zalijeme vývarem na mírném ohni, pak vaříme cca 10 minut (do změknutí zeleniny) a poté přidáme červenou čočku, kterou povaříme cca 5-7 minut. Červená čočka nám polévku zahustí. Pokud je třeba tak ještě dosolíme či dopepříme. Na závěr pak polévku dozdobíme omytými a nasekanými listy kedlubny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *