Zeleninové lečo s ovčím sýrem a ztraceným vejcem

Lečo je taková klasika, ale i ta se při troše dobré vůle dá udělat k obrazu svému. Tato varianta vlastně vznikla jako kompromis toho, co máme a nemáme na tomto jídle rádi. Toto je podoba, která chutná jak mně tak i mému muži. On jako chlap by uvítal ještě nějakou tu klobásu a já bych za sebe přidala ještě klasicky zamíchané vejce. Takže tuto variantu můžete brát jako takový základ a pak už je jen na vás, zda přidáte i něco navíc.

Zeleninové lečo s ovčím sýrem a ztraceným vejcem

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 3 menší bílé papriky
  • 2-3 středně velká rajčata
  • ½ malé cukety
  • 1 cibule
  • 1 lžička červené papriky sladké (nebo uzené či pálivé papriky)
  • 100 g ovčího sýra (použila jsem jadel) (pokud budete potřebovat bezmléčnou variantu, doporučuji použít přírodní tofu)
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • olej
  • 2 vejce
  • Hrst petrželky

Postup:

Na pánvi si rozpálíme olej a osmahneme na něm cibulku, tak aby zesklovatěla. Poté plamen stáhneme a přidáme sladkou papriku a zasertujeme. Přidáme na kostky nakrájené bílé papriky a opékáme, pak přidáme nakrájená rajčata a nakonec cuketu. Rajčata pustí šťávu a tak se pak zelenina trochu podusí ve vlastní šťávě, pokud tomu tak není, tak přidáme trochu vody. Jinak opékáme zeleninu do změknutí. Na konci vaření pak přidáme na plátky nakrájený jadel a nasekanou petrželku. Už nevaříme. Ztracené vejce si připravíme tak, že do kastrolu nalijeme vodu a ocet (cca 1 lžíci), přivedeme k varu a pak plamen zmírníme, abychom teplotu vody udržovali těsně pod bodem varu. Například do misky si vyklepneme vejce a pozvolna ho z misky vkládáme do horké vody tak, abychom bílkem obalili žloutek. Necháme ve vodě přibližně 4 minuty – výsledek je po nakrojení měkký, jemně se roztékající žloutek.  Hotové vejce vložíme do studené osolené vody.

Zeleninové lečo pak podáváme se ztraceným vejcem servírovaným navrchu.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *