Zeleninovo kuskusové kuličky s domácí majonézou

Jakmile se na podzim začne počasí měnit na šedivé, mám tendence v kuchyni vařit tak, aby byla co nejbarevnější. Díky zelenině to není žádný problém a zeleninové kuličky nebo placičky mají nespočet variant. Dnes jsem zvolila variantu s kuskusem, tedy že k zelenině přidáte kuskus a výsledné zeleninové kuličky pak doplníte domácí majonézou.

Zeleninovo kuskusové kuličky s domácí majonézou

Počet porcí: cca 15 kusů (velikost golfového míčku)

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 70 g kuskusu (pro bezlepkovou variantu jsem použila kukuřičný)
  • olej
  • ½ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Hrubozrnná sůl
  • Špetka chilli (nemusí být)
  • 1 červená řepa
  • 3 střední mrkve
  • ¼ celeru
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vetší vejce
  • 3 lžičky koření zahradní pochoutka
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • Hrst petrželky

Majonéza:

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 žloutek
  • 1 lžičky dijonské hořčice
  • Hrubozrnná sůl

Postup:

Nejprve si připravíme kuskus. Já jsem použila zbytek z předcházejícího vaření. Kuskus dělám tak, že na oleji zesklovatím najemno nakrájenou cibulku a česnek, poté přisypu kuskus a nemáchám rozvonět (tak aby se obalil směsí oleje, cibulky a česneku), osolím a přidám chilli (nebo jiné vámi oblíbené koření). Kuskus zalijeme vodu, jen tak, aby bylo celé množství lehce ponořeno. Přikryjeme pokličkou a dáme stranou (už nevaříme).

V mezidobí si připravíme zeleninu (lze použít tu, kterou máte zrovna doma). Oloupeme si zeleninu a na hrubém struhadle si nastrouháme červenou řepu, mrkev a celer. Najemno si nasekáme cibuli, česnek a přidáme k nastrouhané zelenině, přidáme uvařený kuskus, vejce a směs promícháme. Osolíme a přidáme koření, nakonec slunečnicová semínka a nasekanou petrželku. Směs promícháme a z ní pak tvoříme kuličky, které si vyskládáme na pečící papír. Před pečením je pokapeme olivovým olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30-35 minut.

Majonézu si připravíme tak, že si do mísy přidáme žloutek, dijonskou hořčici, osolíme a pomalu přiléváme smíchané oleje. Vše dobře prošleháváme, až směs začne houstnout. Ke konci je dobré přidávat olej po lžičkách.

Kuličky v polovině doby pečení obrátíme a po dopečení podáváme s domácí majonézou, případně zeleninovým salátem.

  

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *