Zelné placičky s koriandrem

Když se řekne zelí, tak bych řekla, že se skoro každému vybaví knedlo vepřo zelo. Já jsem se rozhodla pro jiné zpracování a to ve formě placiček. Jelikož jsem použila jáhlovou a rýžovou mouku, jsou tyto placičky i bez lepku a nepoužila jsem ani vejce. Proto je tato podoba vhodná i pro lidi s potravinovou alergií. Pokud si je chcete připravit i s klasickými surovinami, tak prostě jen použijete hladkou mouku a vejce. Výsledek stojí za to.

Zelné placičky s koriandrem

Počet porcí: 10 kusů

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 330 g bílého zelí, nakrouhaného
  • 2 hrsti nasekaného koriandru + na ozdobu
  • 90 g jáhlové mouky
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 160 ml sodovky
  • 1 lžička kurkumy
  • ½  lžičky mletého římského kmínu
  • Hrubozrnná sůl
  • Čtyřbarevný pepř
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • olej
  • 1 bílý jogurt (k podávání)
  • Směs salátů (k podávání)
  • 1-2 chilli papričky (nemusí být)

Varianta s lepkem: obě mouky nahradíme moukou hladkou a přidáme vejce

Postup:

Nejprve si nakrouháme zelí a dáme do mísy, poté přidáme ostatní ingredience jako nasekaný koriandr, koření, obě mouky, sůl, pepř a sodovku. Promícháme. Na teflonové pánvi si rozpálíme trochu oleje a já použila silikonovou formu na lívance, kdy jsem směsí plnila jednotlivé lívanečky. Směs je není úplně kompaktní, takže doporučuji dělat jednotlivé placičky v nějaké formě, buď silikonové nebo třeba na volská oka. Smažíme nejprve z jedné strany cca 5 minut a pak na formu položíme velký talíř, opatrně otočíme a z talíře dáme zpět na pánev, abychom mohli osmažit druhou stranu. Z druhé strany smažíme také cca 5 minut. Podáváme s jogurtem a placičky posypeme nasekaným koriandrem a chilli. Můžeme přidat i směs salátů k podávání nebo podáváme třeba i s bramborovou kaší.

Inspirace: https://www.albert.cz/recepty/zelne-placky-s-koriandrem

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *